MinDesign

57: תפוחים בפח - מגבלות הנאדג': מה קורה אחרי ה״דחיפה״?

Episode Summary

הפעם צללנו לתוך מחקר חדש ומפתיע שמערער על אחת התיאוריות הפופולריות בתחום הפסיכולוגיה ההתנהגותית - תיאוריית ה"נאדג'" (או בעברית: ״הינד״, ובסלנג: "דחיפה קלה"). כולנו מכירים את העיקרון - שינויים קטנים בסביבה יכולים להשפיע על ההחלטות שלנו. אבל… מה קורה אחרי הבחירה הראשונית? האם השינויים האלה באמת משפיעים על ההתנהגות שלנו לאורך זמן? 🍏 תפוחים בפח אחת הדוגמאות הכי מעניינות שדיברנו עליה במהלך הפרק היא ניסוי שנעשה בקפיטריה בבית ספר בארה״ב: כששמו אוכל בריא בגובה העיניים, תלמידים לקחו יותר אוכל בריא - אבל... הרבה ממנו נזרק לפח. זה גרם לנו לחשוב - האם מדובר שינוי בהתנהגות? מה גילינו? - יש הבדל גדול בין השפעה על בחירה חד פעמית לבין שינוי התנהגות לטווח ארוך - לפעמים כשאנחנו מרגישים ש"דחפו" אותנו לבחירה מסוימת, אנחנו דווקא פחות מחויבים אליה - לא צריך לזרוק את הנאדג׳ לפח - צריך להבין שהוא פשוט חלק מהפאזל של שינוי התנהגות, ולא הפתרון השלם דיברנו גם על: - איך זה מתחבר למודל של BJ Fogg (זוכרים את הפרק עליו?) - למה חשוב למדוד לא רק את הבחירה הראשונית אלא גם מה קורה בהמשך - איך כל זה משפיע על עיצוב של מוצרים דיגיטליים ריצ'רד תאלר, חתן פרס נובל לכלכלה שהיה מהוגי תיאוריית הנאדג׳, אמר בראיון: ״נאדג׳ הוא חלק מפתרון של רוב הבעיות, אבל לא פתרון לכל בעיה״. וזו בדיוק הנקודה - זה כלי חשוב, אבל הוא רק חתיכה בפאזל.

Episode Notes

הפעם צללנו לתוך מחקר חדש ומפתיע שמערער על אחת התיאוריות הפופולריות בתחום הפסיכולוגיה ההתנהגותית - תיאוריית ה"נאדג'" (או בעברית: ״הינד״, ובסלנג: "דחיפה קלה"). 

כולנו מכירים את העיקרון - שינויים קטנים בסביבה יכולים להשפיע על ההחלטות שלנו. 

אבל… מה קורה אחרי הבחירה הראשונית? האם השינויים האלה באמת משפיעים על ההתנהגות שלנו לאורך זמן?

🍏 תפוחים בפח

אחת הדוגמאות הכי מעניינות שדיברנו עליה במהלך הפרק היא ניסוי שנעשה בקפיטריה בבית ספר בארה״ב: כששמו אוכל בריא בגובה העיניים, תלמידים לקחו יותר אוכל בריא - אבל... הרבה ממנו נזרק לפח. 

זה גרם לנו לחשוב - האם מדובר שינוי בהתנהגות?

מה גילינו?

- יש הבדל גדול בין השפעה על בחירה חד פעמית לבין שינוי התנהגות לטווח ארוך

- לפעמים כשאנחנו מרגישים ש"דחפו" אותנו לבחירה מסוימת, אנחנו דווקא פחות מחויבים אליה

- לא צריך לזרוק את הנאדג׳ לפח - צריך להבין שהוא פשוט חלק מהפאזל של שינוי התנהגות, ולא הפתרון השלם

דיברנו גם על:

- איך זה מתחבר למודל של BJ Fogg (זוכרים את הפרק עליו?)

- למה חשוב למדוד לא רק את הבחירה הראשונית אלא גם מה קורה בהמשך

- איך כל זה משפיע על עיצוב של מוצרים דיגיטליים

ריצ'רד תאלר, חתן פרס נובל לכלכלה שהיה מהוגי תיאוריית הנאדג׳, אמר בראיון: 
״נאדג׳ הוא חלק מפתרון של רוב הבעיות, אבל לא פתרון לכל בעיה״. 

וזו בדיוק הנקודה - זה כלי חשוב, אבל הוא רק חתיכה בפאזל.

~~~

👋 מי אנחנו?

תום אבן - מעצב חווית משתמש שאוהב מאוד פסיכולוגיה. 
מנחה סדנאות ליישום תובנות התנהגותיות, מלווה ומייעץ לסטארטאפים ומרצה לעיצוב ממשקים דיגיטליים בשנקר.

לאתר של תום

רועי בן-דור כהן - בעל תואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית ומנחה תהליכי חשיבה יצירתית. 
מייסד חברת מחקר וייעוץ בתחום של תובנות התנהגותיות. 

← לאתר של רועי

← לאתר של Q חשיבה התנהגותית

~~~

📌 לינקים למיטיבי לכת:

🔗 ״״למה אתם עושים מנוי לחדר כושר ולא הולכים אליו? תקראו את המחקר הזה״ מאת גלי וינרב (גלובס)

🔗 Polman, E., & Maglio, S. J. (2024). Nudges increase choosing but decrease consuming: Longitudinal studies of the decoy, default, and compromise effects. Journal of Consumer Research, 51(3), 542-551.

🔗 Hanks, A. S., Just, D. R., Smith, L. E., & Wansink, B. (2012). Healthy convenience: nudging students toward healthier choices in the lunchroom. Journal of public health, 34(3), 370-376.

🔗 ״Mertens, S., Herberz, M., Hahnel, U. J., & Brosch, T. (2022). The effectiveness of nudging: A meta-analysis of choice architecture interventions across behavioral domains. Proceedings of the National Academy of Sciences, 119(1), e2107346118.

🔗 ״Maier, M., Bartoš, F., Stanley, T. D., Shanks, D. R., Harris, A. J., & Wagenmakers, E. J. (2022). No evidence for nudging after adjusting for publication bias. Proceedings of the National Academy of Sciences, 119(31), e2200300119.